Hoe ga je veilig met een rolsteiger aan de slag?

Hoe ga je veilig met een rolsteiger aan de slag?

Wie als particulier klusser geregeld gebruik maakt van een rolsteiger, wil de werkzaamheden op hoogte natuurlijk veilig kunnen uitvoeren. Dit geldt nog meer voor professionele vakmensen die dagelijks gebruikmaken van een rolsteiger, bijvoorbeeld om op hoogte te schilderen, timmeren, metselen of schoon te maken. Maar wat heb je nodig om veilig gebruik te kunnen maken van een rolsteiger? En waar moet je op letten als je een veilige en betrouwbare rolsteiger zoekt, waar je blindelings op kunt vertrouwen?

Maak gebruik van een rolsteiger met sterke bordestrappen

Bordestrappen kopen bij Rolsteiger.net, uiteraard van topkwaliteit, is een van de belangrijkste voorwaarden om op een veilige manier met een rolsteiger te werken. Zonder sterke, stabiele en goed verankerde bordestrappen kun je namelijk niet veilig je rolsteiger beklimmen of van het ene platform naar het andere gaan zonder risico’s te lopen.

Maak gebruik van stabilisatoren

Naast bordestrappen kopen bij Rolsteiger.net om jouw rolsteiger veilig te kunnen gebruiken, zijn er nog andere manieren om veilig te kunnen werken met en op rolsteigers. Gebruik je een steiger die hoger is dan 2,5 meter? Dan moet je rolsteiger voorzien zijn van zogenoemde stabilisatoren. Deze voorkomen dat je rolsteiger kan omvallen en zorgen ervoor dat deze stabiel staat.

Sla de jaarlijkse keuring niet over

Een veilige rolsteiger is een NEN-goedgekeurde rolsteiger, die dus aan de minimale veiligheidseisen voldoet. Maar dit is niet afdoende om veilig met de steiger te kunnen werken. Daarvoor is het nodig dat je elk jaar jouw rolsteiger laat keuren via een daartoe bevoegde keurder. Sla deze periodieke keuringen van je rolsteiger, die je kunt laten uitvoeren door een deskundige keurmeester, niet over. Het gaat hier namelijk niet alleen om je eigen veiligheid, maar ook om die van anderen. Zoals je collega’s, bewoners of de mensen die onder de steiger doorlopen als je op een locatie werkzaam bent met een trottoir eronder.

Gebruik een steigerlift

Moeten er geregeld gereedschappen en materialen naar boven toe gebracht worden? Dan kun je hiervoor het beste gebruik maken van een steigerlift. Hiermee kun je op een snelle en veilige manier zowel zware materialen als machines en gereedschappen naar boven toe ‘liften’.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *