Wat moet je doen bij stormschade aan jouw dak?

Wat moet je doen bij stormschade aan jouw dak?

Stormschade aan je dak voorkomen is beter dan genezen

Zijn de daken slechter tegenwoordig slechter bestand tegen de wind, of stormt het vaker? Het is mogelijk om het even. Zolang jij niet doet wat je kan om schade te voorkomen, blijft je dak kwetsbaar. Stormschade kan vaak opgelost worden, maar dat kost geld, tijd en is een heleboel gedoe. Door zelf maatregelen te nemen, kun je veel rompslomp voorkomen. Een schoon dak en gesnoeide omgeving kan een hoop schade van takken en bladeren voorkomen. Daarnaast zijn een goede afwatering en dak isolatie door Eigenhuis Dakdekker belangrijk bij het voorkomen van schade.

De storm was sneller dan jij, wat nu?

Heeft het gestormd en is je dak hierdoor beschadigd, dan is het belangrijk deze snel te laten herstellen. Bij een volgende storm is je dak extra kwetsbaar voor nog meer schade. Maar let wel op, begin nooit direct met opruimen! Maak foto’s van de schade of laat, indien de schade ernstig is, eerst iemand van de verzekering langskomen om de schade te bepalen. Pas daarna kun je een bedrijf de schade laten herstellen.

Gedoe met de verzekering

Zolang de verzekeraar voldoende bewijs heeft van de stormschade voordat het herstel is gestart, wordt het doorgaans vergoed. Om gedoe te voorkomen lees je de polis goed door en bij vragen kun je natuurlijk contact met ze opnemen. Het gaat bij stormschade meestal om schade veroorzaakt door wind van minimaal windkracht 7, wil dit gedekt worden door de opstalverzekering van je woning. Bij stormschade is het eigen risico meestal verhoogt, en de hoogte hiervan verschilt per verzekeraar. Informeer hier dus goed naar, om verrassingen met de rekening van de dakdekker te voorkomen.

Stormschade niet herstellen

Het wel of niet laten herstellen van schade aan je dak is een keuze. Echter, een gat in je dak kan zowel op de korte als langere termijn vervelende gevolgen hebben. Vocht of zelfs hele regenbuien kunnen erdoor naar binnen, wat in je woning kans geeft aan vochtplekken en schimmels. Dit is lastig te bestrijden en slecht voor je gezondheid. Op de lange termijn kan het dak wegrotten en dient dan volledig te worden vervangen. Tijdig contact met de verzekering en dakdekker lonen dus zeker, maar schade voorkomen is het meest belangrijk.