Tips voor een industriële woonkamer

Tips voor een industriële woonkamer

Wil jij je woonkamer een nieuwe look geven maar weet je niet welke kant je op moet? Hier is een idee; de industriële woonkamer. De stijl met minimalistische kenmerken uit de architectuur van de 19e eeuwse fabrieken. Het heeft een rauwe rand en een stoere uitstraling. Het is tegenwoordig een populaire interieur stijl in moderne huizen. Klinkt dit wat voor jou maar weet je nog niet zo goed hoe je moet beginnen? Hier zijn wat tips om je overweg te helpen bij het creëren van deze look in jouw woonkamer. 

Gebruik ruwe materialen 

Industrieel interieur is vaak stoer en grof. Gebruik dus ook ruwe materialen in de afwerking. Denk aan draagbalken en leidingen die je gewoon bloot laat liggen, of een metalen salontafel. Kies voor bakstenen muren die je vervolgens niet bedekt of woonkamer vloertegels met een betonlook. Leer is ook een perfecte optie voor de industriële look. Het heeft namelijk een stoere en eertijdse uitstraling en is goed te combineren met andere ruwe materialen. 

Weinig detail

Hou het vooral simpel als je met deze stijl aan de slag gaat. De industriële woonkamer kenmerkt zich door het minimalistische interieur; functionaliteit is cruciaal. Vermijd de meubelstukken met allerlei patronen en kleurtjes en ga voor de stevige meubels die praktisch zijn. Om de hardheid van het interieur lichtelijk te compenseren kun je ervoor kiezen warmere tinten terug laten komen. Denk aan een wollen kussen of linnen stoffen. Hou dit echter bij enkele stukken. 

Kies voor donkere kleuren  

Zwart, wit of grijs zijn veel voorkomende kleuren binnen de industriële look. Dat is ook niet gek, want het zijn de typische ouderwetse fabriekskleuren. Kies hooguit één of twee kleuren als basiskleuren van je look. Je kunt vervolgens spelen met het kleurenpalet van zwart, wit en grijs. Grijs is een populaire optie binnen deze stijl. Het is de typische grauwe kleur en je hebt er enorm veel tinten van. Laat vooral ook de natuurlijke kleuren van de ruwe materialen hun werk doen. 

Speel met nieuwe trends

De basis look van een industriële woonkamer is vaak best sober. In veel moderne huizen zie je langzaam een verschuiving van kleuren in industriële interieurs. Er wordt steeds meer gespeeld met warme accenten om wat meer kleur en leven te geven aan de look. Blauw- en groentinten werken heel goed binnen de stoere industriële look. Je kunt ook elementen uit de landelijke woonkamer stijl subtiel laten verwerven. Hou het echter wel bij de kernwaarden van de industriële stijl.