Zo maak je jouw tuin klaar voor het voorjaar

Zo maak je jouw tuin klaar voor het voorjaar

Voor huiseigenaren zal het probleem je bekend voorkomen: je hebt vanaf de zomer (of misschien zelfs vanaf vorige lente) eigenlijk weinig aandacht besteed aan het onderhoud van je tuin, en nu het lekkere weer er langzaam weer aankomt merk je dat je tuin er eigenlijk in slechte staat bij ligt. Er zijn dode planten, de tegels zijn smerig, en de aluminium loungeset is dringend aan vervanging toe. Je kunt het werk nu echt niet langer uitstellen, aangezien je bij de eerste de beste zonnestralen wel wilt gaan genieten van je tuin. Lees daarom hier snel hoe jij jouw tuin dit jaar goed kunt klaarmaken voor het voorjaar!

Inventariseer de schade

Aangezien het totaalbeeld van een verwaarloosde tuin al snel demotiverend werkt is het een goed idee om eerst eens te gaan kijken wat je allemaal zult moeten doen. Begin bij het broodnodige: dode planten staan niet echt mooi in het voorjaar, maar zijn misschien minder belangrijk dan een omgewaaide schutting die je voor het gemak hebt laten liggen. Naast reparaties zul je ook wat verandering in je tuin willen brengen, zoals wat nieuwe plantjes of een leuke decoratie. Door een lijst te maken van werkzaamheden kun je een stuk beter te werk gaan wanneer het zo ver is! 

Maak een planning

Vervolgens kun je aan de hand van deze lijst gaan kijken wanneer je deze werkzaamheden in de tuin wilt gaan uitvoeren. Alles op één dag doen is vaak onmogelijk, dus het is beter om een aantal ochtenden of middagen uit te zoeken in bijvoorbeeld maart. Ook moet je voor sommige werkzaamheden lekker weer hebben: het schilderen van een schutting gaat lastig als het regent. Door een planning te maken zorg je er voor dat je het werk in de tuin ook écht gaat uitvoeren voordat het lente is, zodat je dan niet met het lekkere weer bezig bent. 

Maak een boodschappenlijstje

Wanneer mensen nieuwe spullen gaan kopen voor in de tuin zijn ze vaak geneigd om naar de tuinwinkel te gaan en lukraak maar wat te kopen. Je zult bij het hanteren van deze tactiek er snel achter komen dat dat eigenlijk niet zo goed werkt: je haalt altijd dingen die je niet nodig hebt of waarvoor je juist helemaal geen plek hebt. Door te inventariseren wat je nodig hebt zorg je dat je niks te veel en niks te weinig haalt. Daarbij hoef je niet al te specifiek te zijn (maar dat mag natuurlijk wel): als je weet dat je 5 nieuwe planten nodig hebt voor in een plantenbak kun je ter plekke wel kijken welke je mooi vindt! Hetzelfde geldt voor veel dingen, zoals bijvoorbeeld tuinaccesoires

Ga aan de slag!

Vervolgens rest je nog één ding te doen: ga aan de slag! Zorg dat je het een beetje leuk houdt voor jezelf: zet tijdens het tuinieren een lekker muziekje op, geniet van het weer, en doe het vooral samen met anderen! Zo zorg je dat je niet alleen van je tuin maar ook van het tuinieren zelf kunt genieten. En wie weet, misschien pak je ook nog eens een nieuwe hobby op!