Wat kun je doen wanneer je klaar bent met de middelbare school?

Wat kun je doen wanneer je klaar bent met de middelbare school?

Ieder jaar zijn er veel mensen die klaar zijn met de middelbare school. Dat is natuurlijk een fijn moment voor deze leerlingen. Zij kunnen dan de volgende stappen zetten richting een volwassen leven. Daarom is dit een periode in je leven waarin je veel keuzes moet maken die invloed hebben op je toekomst. Dat kan het ook lastig maken voor jongvolwassenen die nog niet op eigen benen staan. Als je klaar bent met de middelbare school, kun je verschillende dingen doen. 

Een tussenjaar nemen

Als je klaar bent met de HAVO of het VWO, heb je een startkwalificatie waardoor je niet verplicht bent om naar school te gaan. Dit geeft je de mogelijkheid om een tussenjaar te nemen. Het is natuurlijk erg aantrekkelijk om dit te doen, maar het is wel belangrijk om er dan voor te zorgen dat je bezig blijft. Je kunt er dan het best voor kiezen om te gaan werken of om een reis te maken. Echter, je moet er dan wel rekening mee houden dat je door een tussenjaar te nemen en daarna pas te gaan studeren, wel een jaar later klaar bent met studeren. 

Ga naar school in het buitenland

Je kunt er ook voor kiezen om wel verder te gaan met school, maar dit in het buitenland te doen. Dit kan een zeer goede ervaring zijn aangezien je hierdoor echt leert om op eigen benen te staan. Bovendien is het goed voor je algemene ontwikkeling om eens te zien hoe mensen in een ander deel van de wereld leven. Je kunt er bijvoorbeeld voor kiezen om via ASSE Nederland naar een high school in Amerika, Canada of Mexico te gaan. 

Studeren in Nederland

Het is natuurlijk ook mogelijk om in Nederland te blijven en hier te gaan studeren. Dit betekent niet dat je thuis moet blijven wonen, want je kunt ook in een ander deel van het land gaan studeren en daar gaan wonen. Er zijn in Nederland veel leuke studentensteden en veel goede hogescholen en universiteiten. Hierdoor moet het voor jou zeker mogelijk zijn om de opleiding die jij wilt gaan doen te vinden op een universiteit of hogeschool hier in Nederland. Het is dan natuurlijk wel van belang om snel een plek te regelen waar je kunt wonen, want er is al jaren een tekort aan huisvesting voor studenten in ons land.