Klaar met de middelbare school: wat nu?

Klaar met de middelbare school: wat nu?

Je bent klaar met de middelbare school en je weet niet goed welke stappen je nu het beste kunt zetten. Dat is ook niet vreemd; er is nog zo veel in de wereld om te ontdekken! In dit artikel lees je drie opties om je eerste jaar na de middelbare school vorm te geven.

Op uitwisseling

Ben je tussen de 16 en 18 jaar nu je afgestudeerd bent van de middelbare school? Dan kun je ervoor kiezen om een halfjaar of een jaar op uitwisseling te gaan naar het buitenland. Niet alleen doe je een hoop levenservaring op, maar je krijgt ook de kans om te ontdekken wat je leuk vindt om te doen. Een uitwisseling naar een highschool in Mexico of Amerika brengt een verscheidenheid aan lesprogramma’s met zich mee die je in Nederland niet zou kunnen volgen. Ook zijn naschoolse activiteiten in het buitenland heel populair; wie weet schuilt er wel een ware fotograaf of acteur in je!

Neem een tussenjaar

Een andere optie is om een tussenjaar te nemen. Dit is een populaire route die veel jongeren volgen. Een tussenjaar is ook zo gek nog niet; het geeft je alle ruimte om je verantwoordelijkheden van je af te schudden, de wereld te zien en met een helder hoofd na te kunnen gaan hoe je jouw leven vorm wilt gaan geven. We verwachten in deze maatschappij dat jongeren het op hun 17e al weten, maar de realiteit is dat de wereld ons zo veel mogelijkheden biedt, dat je echt even een adempauze nodig hebt om ze daadwerkelijk te kunnen zien. Een tussenjaar helpt je daar geheid bij!

Studeren of werken?

Op uitwisseling gaan of reizen zijn natuurlijk niet de enige opties die je hebt; je kunt er ook voor kiezen om een tijdje te gaan werken en op die manier je hoofd leeg te maken. Het werkende leven kan je net zo goed vertellen wat je leuk vindt; wie weet krijg je een baan als tekstschrijver en rol je op die manier in een baan als content marketeer. 

Voor sommigen geldt dat ze heel goed weten wat ze graag willen doen; de één heeft een passie voor dieren en de ander wil graag met ouderen werken. Dan is het natuurlijk geen slecht idee om gewoon te gaan studeren als je klaar bent met de middelbare school!